3.000 Yıllık Erciş Üzümü

3.000 Yıllık Erciş Üzümü
Üzüm ve bağcılık kültürü, Anadolu ve Van yöresi için çok büyük öneme ve uzun bir geçmişe sahiptir. Urartu Uygarlığı, taş işlemeciliğinin yanı sıra yetiştirmiş oldukları üzüm ve şaraplarıyla da tanınmışlardı; Urartu Krallğı’nın M.Ö. 600–900 yılları arasında yörede çok sayıda üzüm bağı kurdukları bilinmektedir. Karataşlar Mevkii’nde bulunan ve çivi yazısıyla yazılmış 3.000 yıllık bir yazıtta Urartu Kralı Menua üzüm bağlarını talan edenlere şöyle beddua etmektedir:
“Her kim ki bu asmalara zarar verirse, Tanrı Haldi, Tanrı Teişeba, Tanrı Şevini ve bütün tanrılar onu güneş altında kavursun.” Bu köklü gelenek binlerce yıldır devam etmektedir. Gevaş İlçesi’nin sınırları içerisinde bulunan Akdamar Adası‘ nda M.S.915-921 yılları arasında inşa edilmiş olan ünlü kilisenin dış duvarlarının alt ve üst kesimleri, asma sarmaşığından oluşan kuşaklarla sarılıdır.
Bu arada, dünyanın en ünlü şaraplarının yapıldığı Fransa’nın Lyon ve Nis şehirlerinde bulunan üzüm bağlarının da yine Erciş’ten götürülen ve buralarda yetiştirilen üzüm köklerinden elde edildiği yapılan araştırma ve incelemelerle ortaya konmuştur.

Kommentar hinterlassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: